Sovići b.b., 88345 Sovići

+387 63 327 720 - Mirjana Torcello

+385 99 4020 425

+387 63 375 602 - Anđelka Stipić

+385 98 9156 219

+387 39 661 511

Kontaktirajte nas

Domaći sapuni kao darovi na svadbi

sapuniilavanda

Ni pčele nisu mogle odoljeti zanosnom mirisu lavande pomiješane s opojnim mirisom smilja te nezamjenjivim mirisom ruže. Miris je tu, a gdje su cvjetovi, vjerojatno su se čudili sakupljači meda, zujeći oko, za njih, do sada neviđenih cvjetova od kojih su se širili mirisi?

 

Posuđeno od prirode


-Da, da, to su mirisi kojima smo obogatili naše ekosapune. Sve što je u njima je dar prirode kojim ovi hercegovački krajevi ne oskudijevaju. Osnovna podloga je maslinovo ulje, kozje nilijeko i med, kojim nas opskrbijuju susjedi. Mirise našim sapunima posuduđuju evjetovi kadulje, vriska, zanovijeti, drače, smilja, lavande i drugih, ljekovitih i mirisnih trava hercegovačkog podneblja. No tu su i posuđena eterična ulja cimeta i ružinih latica..., kaže Andelka Stipić, žena koja se drznula pokrenuti proizvodnju eko-sapuna u malom mjestu.

 

U ovu avanturu upustila se s prijateljicom iz škoiskih dana Mirjanom Vlašić Torcello. Radile su one u svijetu; po Miinchenu, Torinu, Beču i Zagrebu, danas rade u malim Sovićima, mjestu izmedu Imotskog i Gruda. Ovo im je dodatno zanimanje i rade ga s puno ljubavi i gušta, a dade se nešto i zaraditi..

 

- Vodile smo KUD Sovi-ći i s djecom smo radili na domaćim radinostima. Došii smo na ideju,  zašto ne spojiti ugodno s korisnim? I krenule smo. No, prije smo krenuli u prikupljanje iskustava naših prabaka. Najviše nam je pomogia moja svekrva lz Istre, čiji je recept osnova ovih naših sapuna, svakako unaprijeden suvremenim pomagalima, ali i obiljem hercegovačkih trava, tvrdi Mirjana.

 

Ladice su pune šarenih mirisnih sapuna, na kojima su istaknuti nazivi: lavanda, bor, ruža, med, cimet... Jedni su četvrtasti i podsjećaju na one srednjovjekovne. Drugima su mlade žene pokušale dati oblik ruže, treći su zapakirani u lijepe omote... Cijela prostorija odiše mirisom, a pred očima su šarenila procvjetalih livada.

 

-U novije vrijeme počell smo proizvoditi i sapun s divljim šipkorn. Taj recept smo napravi nakon konzultacija s doktorom Sadikovićem, glasovitim travarom. Niti jedan od naših proizvoda nema ništa što nije iz prirode. I boju dobivamo upotrebom cvjetova, kakaa, kave i slično, tvrdi Andelka.

 

Imaju pune ruke Sve što zarade ulažu u proširenje kapaciteta i unaprjedenje kvalitete proizvoda. Kažu kako znaju da treba ulagati i u marketing i već rade na izgradnji web-stranice, na dizajniranju proizvoda, kvalitetnijem pakiranju i sve što je jednom ovakvom proizvodu potrebno da postane konkurentan u svijetu.

 

Vicka i Mario darivali svatove sapunima

 

- Sve više bračnih parova naše ekosapune koristi kao darove na svadbama. Radila sam catering kod Vicke i Marija u Međugorju i izričito su tražili da im za darove osiguram naše ekosapune. Iznenadila sam se koliko su svatovi bili oduševljeni darom., tvrdi Anđelka.

 

Osim trgovina i ljekarni, ekosapuni proizvedeni u radionicama sovićkih poduzetnica, do svojih potrošača dolaze i kao darovi. Uskoro će se naći i izvan granica BiH.

 

Pero Zelenika

Večernji list, 08.08.2011.